Läckra semlor!

ny.semla.small

Jag tycker att en semla skall vara rätt liten med mycket grädde och mandelmassa. Utöver florsocker får det gärna vara små mandelflarn ovanpå locket. När semlan är mindre till storleken kan man trycka i sig flera om man känner för det. Vitsen med bullens litenhet är att grädden och mandelmassan får en chans att konkurrera om volymen. Det skall vara en saftig upplevelse, från första till sista tuggan, att äta en semla.

Idag börjar konditorierna sälja semlor direkt efter jul, förr var det inte tillåtet att servera läckerheterna före den riktiga fettisdagen. Meningen var ju att man en gång i tiden skulle ladda ordentligt med kolhydrater före fastan.

Ordet semla kommer från latinets simila som betyder fint mjöl. Vetemjöl räknades en gång i tiden som en lyxvara och att baka ett vetebröd var detsamma som att slå på stort. I Gustav Vasas bibel, från 1541,  skrivs det om tackoffer bestående av ” bakade semlokakor ”. Det utseende som, den klassiska, semlan har idag, med mandelmassa och vispgrädde, kom till först i slutet av 1800-talet.

Läste i tidningen att det berömda Tösse-bageriet, i Stockholm, har börjat servera ” wrappade semlor ” vilket har blivit en succé. Min semla köpte jag på kondiset ” På Kanelen ” i Båstad.