Honung är förädlad nektar, blommornas eget guld!

honungsbi

Använd gärna mer honung i din matlagning. Arbetsbin, från ett och samma bisamhälle, besöker ca 225.000 blommor om dagen för att samla ihop nektar som blir till honung. Under de sex intensivaste veckorna, av sommaren, producerar ett flitigt bi ca en kvarts tesked honung. För att få ihop tillräckligt till din burk krävs en ordentlig arbetsinsats! Din burk är värd guld!

Utöver att honungen smakar ljuvligt tar den kål på många bakterier likväl som svamp. Honung är också laddad med mineraler, enzymer och antioxidanter. den går att använda mot hosta, brännskador och till att bygga upp ditt immunförsvar, vissa säger att den till och med fungerar som ansiktsmask.

Det är dock viktigt att du väljer honung från en pålitlig leverantör, i grossistleden kan den bli uppblandad med laktos, rissirap, till och med antibiotika.

Honung är som vin, den har så många smaker och karaktärer beroende på var bina har hämtat sin nektar. Det finns åtminstone 300 distinkta varianter på honung. Ljunghonungen är mörk och kraftfull i smaken kanske till och med för smakrik, den brukar därför oftast spädas ut men en mildare variant. Tänk dig själv att bina har så många aromer och dofter att välja på, syren, äppelblom, rosor, raps, smultron, tusentals olika växter. Luttrade biodlare har även transportabla kupor, som de placerar ut på lämpliga ställen i naturen, för att bredda sitt urval.

Visste du att varje bisamhälle har ett antal spanare som alltid är ute på lite längre håll och letar bra blommor. När de kommer tillbaks till kupan utför de en dans för de övriga arbetsbina för att beskriva vägen till skatten.