Grönkål, en vinnare på matbordet!

gronkalsrecept

I södra delen av Sverige är grönkålen ett måste på julbordet. Denna mustiga grönsak är otroligt nyttig och populär i recept, under hela året, nere i Europa. Här kommer ett förslag på ciabattas med grönkål, svamp och cheddarost, som du kan tillaga i ugnen.

6 portioner           Förberedelser: 20 minuter           Tillagningstid: 1 timme och 10 minuter

Ingredienser:

* 1 msk virgin olivolja
* 1 bunt ( ca 200 g ) grönkål, där du tagit bort stjälkarna och skurit bladen i tunna strimlor.
* Salt och nymald svartpeppar
* 140 g cremini svamp ( eller vad du föredrar ), finhackad
* 1 liten gul lök, tunt skuren
* Ett stort ciabattabröd skuret i lagom tunnar skivor
* 3 stora ägg
* ca 375 ml mjölk
* Drygt 100 g riven cheddarost

Så här gör du:

Smörj en fyrkantig ugns-eldfast form med lite olivolja och sätt den sedan åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna till mediumvärme. Lägg i de tunt skurna grönkålsbladen och stek dem i ca 2-3 minuter.
Lägg i löken och svampen. Smaka av med salt och peppar. Öka värmen och rör om hela tiden, tills vattnet har dunstat ur svampen och löken är genomskinlig ( ca 3 till 5 minuter ).Ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Vispa ihop äggen och mjölken i en lagom stor skål.
Täck botten av den ugns-eldfasta formen med en tredjedel av det tunt skurna brödet. Bred ut hälften av grönkål-svamp-lök-mixen och komplettera med en tredjedel av osten. Placera resten av brödskivorna ovanpå.
Häll mjölk-ägg-mixen över brödet. Pressa ner med en stekspade så mjölken sugs upp av de olika lagren. Strö över med den återstående cheddarosten.
Låt anrättningen stå och vila i ca 15 minuter för att riktigt suga upp mjölken medan du värmer ugnen till 180 grader celsius. Täck över med en aluminiumfolie. Ugnsbaka i ca 30 minuter. Ta sedan bort folien och baka vidare i ytterligare 25-30 minuter till osten är gyllene och bubblande. Låt rätten återigen vila i några minuter före servering.