kronärtskockssoppa med italiensk touch

kronartskockkan

Italienarna brukar säga att det var de som lärde fransmännen att laga mat. Hur det än är med mathistorien måste man säga att de är verkligt duktiga på att svänga ihop smakliga rätter i det gamla romarrikets vagga. Här följer en mustig och krämig soppa på  kronärtskocka.

Ingredienser:

6 Kronärtskockor
200 potatis
150 cl kycklingbuljong
65 g Smör
1 äggula
1 gul lök
1 selleristjälk
Riven Parmesanost
Salt och svartpeppar

Smält smöret i en stor gryta, lägg därefter till hackad selleri och lök. Stek sedan försiktigt tills röran har fått en gyllenbrun färg. Lägg i de ” möraste ” delarna av kronärtskockan tillsammans med potatisen som skurits i skivor och låt koka i ca 5 minuter. Häll i med buljongen. Smaka av med salt och peppar. Låt nu allt koka sakta i ca 40 minuter med lock på. Rör om med jämna mellanrum.
Ta bort grytan från plattan. Lägg i äggulan och det återstående smöret. Strö över rikligt med riven Parmesan före servering.