Höst och plommonmarmelad !

plommonmarmelad.2

Nu är hösten här med allt vad det innebär av härliga färger och frukter. Passa på att plocka eller köpa plommon och gör marmelad som du kan avnjuta hela vintern. Vi kikade lite på hur Anna Bergenström, med kokboken ” Nya Annas Mat ” ( Bonnier Alba ), gör.

Ett och ett halvt kilo plommon, gärna en aning omogna, eftersom det ger den färdiga marmeladen fin konsistens. Plommonen behöver inte kärnas ur, men räkna dem, det är viktigt. Kärnorna skall, då du har kokat dem, fiskas upp med sked. Anna säger att man inte skall dubbla receptet eftersom marmeladen då riskerar att bli lös.

Det här behövs:

1,5 kilo plommon Victoria ( eller Jubileum, reds anm. )

1 dl vatten

Saft av två pressade citroner

12 dl ( ca 1 kilo ) strösocker

Räkna plommonen. Skölj dem väl. Kärna inte ur plommonen utan lägg dem bara i en dl vatten i en tjockbottnad gryta. Koka under lock i 30 minuter, ta sedan upp alla kärnor med hålslev. Kontrollera att kärnorna är lika många som plommonen var då du räknade dem tidigare.

När alla kärnor fiskats upp häller du i socker och citronsaft. Koka nu utan lock i ca 55 minuter. Koka sakta. Det skall vara klart synliga bubblor i grytan men värmen får inte vara för hög. Skumma noga, dvs ta, med en stor sked, bort det vita skum som bildas på ytan.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar. Fyll ända upp. Sätt på lika rena skruvlock. ( Man kan också paraffinera innan locket sätts på men Anna brukar inte göra så på marmelad ). Förvara de fyllda burkarna svalt. Vintern är räddad!