Moroten, ett välsmakande undermedel !

morot.blogg.2

Moroten kommer ursprungligen från Europa och Asien men har förmodligen odlats över hela världen sedan 2000 år tillbaka. Den brukar vanligtvis vara orange men finns också som purpurröd, vit och gul. Moroten är inte bara god att äta den har också alltid sagts ha välgörande effekter på vår kropp. I antikens Grekland såg man först moroten mer som medicin än som mat och modern forskning börjar nu förstå varför.

En medium-stor morot innehåller, enligt utsago, 7836 ie A-vitamin vilket skulle motsvara 157% av det dagliga intaget. Vitamin A är en livsnödvändig antioxidant som stärker immunförsvaret och inte minst synen. Morötter är rika på lutein och zeaxanthin som hjälper till att leverera nervimpulser till näthinnan och motarbetar macular degeneration.

Undersökningar har visat att män som ätit morötter över en längre period har bättre verbalt minne. Beta-carotene, som finns i morötter, motverkar med andra ord hjärnans åldrande.

Enligt en studie, publicerad i Anti-Cancer Agents in Medical Chemistry, används tre bioaktiva ämnen, funna i morötter, falcarinol, falcarindiol och falcarindiol-3-acetate  i utvecklingen av modern leukemi behandling.

En 10-årig studie, från Holland, meddelar att personer, som ätit morötter stora delar av sitt liv, har ett minskat antal hjärtinfarkter med 32 %. Moroten skall också sänka blodtrycket samt minska risken för hjärtflimmer. Utöver betacaroten och A-vitamin innehåller också mototen vitaminerna C,E och K samt mineraler som kalium och magnesium.

Är du inte bara ute efter morotens välgörande effekter kan du äta den för att den är så smaklig. Baby-carrots stekta i smör. Rivna, saftiga morötter till salladen. Uppfriskande morotsjuice till frukost eller efter träningspasset. Små bitar som smaktillsats i grytor och köttfärs-sås. Du kan också ta en nyskalad morot som den är i handen och äta den rakt av istället för chips och godis, belöningen kommer i form av en smalare midja.