Den välgörande kokosnöten

coconut.2

 

Kokosnöten måste vara bland det första man kan tänka sig att människan åt. Den växer gratis på träden och innehåller både välsmakande fruktkött och läskande mjölk. Den läckra nöten har glatt människor och djur i årtusenden. På 50-talet sa plötsligt experterna att kokos var synnerligen skadligt för ditt hjärta eftersom den byggde upp plack med sitt mättade fett i dina kranskärl.

Visst är det skönt att idag veta att forskarna hade fel? Kokosfett är bland det nyttigaste som finns. Tack vare medellånga fettsyror, som kokos innehåller, har den särskilt bra egenskaper för hjärta och sköldkörtel. Nedan följer en liten lista med kokosens fördelar:

* Utmärkt till matlagning och bakning
* Verkar inflammationshämmande
* Bra för hjärtat
* Balanserar kolesterolet
* Förbättrar sköldkörtelfunktionen
* Stödjer viktminskning
* Ökar energin och uthålligheten
* Förbättrar matsmältningen
* Stöder immunförsvaret
* Antibakteriell, antimikrobiell, antiviral
* Förebygger gingivit och tandlossning
* Hudåkommor (mjäll, dermatit, psoriasis, eksem, svampinfektioner, brännskador)
* Hudvård
* Hårvård

Inom matlagning tål kokosfett högre temperaturer än andra fetter. Kokosfettet är en utmärkt ersättning för margarin, oljor och smör vid bakning. Vill du ha en neutral smak och inte den distinkta kokossmaken, kan du köpa det vanliga kokosfettet som är fast i vanlig rumstemperatur och smälter vid + 35 grader C. Du kan också använda kokosfettet i den dagliga matlagningen, i potatismos, quinoa eller istället för smör på brödet.