Lindegrens och rödkullorna

lindegren.signdavid.o.kullorna.2

David och Lina Lindegren, i Sinarpsdalen utanför Båstad, fick i år mottaga Gastronomiska Akademiens diplom för ” att med ekologisk uppfödning, eget slakteri, gårdsbutik och omfattande folkbildning räddar rasen rödkulla. ”

Det är nio år sedan David och Lina Lindegren flyttade till gården i Sinarpsdalen. Då var marken utarrenderad och båda pendlade till jobb på var sitt håll. David var trött på att sitta i kontorsstolen och funderade på hur gården kunde användas som bas för en verksamhet på hemmaplan.

Grannens djurhållning med rödkullor och utedrift var en stor inspiration. När han sen gav Lindegrens en ko i bröllopspresent var det klippt. David sa upp sig för att satsa på lantbruket. De första åren var all fokus på att få driften att fungera, kombinerat med försäljning till privatkunder i liten skala. 2010 blev Lindegrens delägare i Bassholma slakteri. Året efter öppnades gårdsbutiken. 2012 kompletterades verksamheten med matvandringar. 2013 invigs den nya butiken med egen chark, styckning och hängmörning.

Lindegrens har skaffat sig ett gott namn hos kockeliten. Rödkulla ger ett mört och smakrikt, lagom melerat kött.