07/28/14

Krispig bacon var gång!

bacon.1

Bacon är en fantastisk smaksättare till rätter av alla de slag, pasta, såser ihop med annat kött eller svamp. Enkla rätter som ägg och bacon gör den engelska och amerikanska frukosten. Hur som helst kan det vara lite knepigt att alltid få baconet så där härligt krispigt som vi vill ha det. Steker man för lite kan det bli fett och sladdrigt och steker man för hårt blir det  alldeles förkolnat.

Tappa inte sugen det finns ett knep!

Americas Test Kitchen har utarbetat en metod att steka bacon och det blir perfekta, krispiga strips varje gång. Den hemliga ingrediensen är vatten!

Lägg bacon i vatten och stek på medelhög temperatur under lång tid. Sätt reglaget på åttan och ha baconet i pannan cirka 7-8 minuter för varje omgång. Du håller huset huset fritt från matos och du slipper slå på ugnen varje gång du skall fixa en snabb måltid. Vattenmetoden tar dessutom hand om det mesta av fettet så du kan glömma det gamla oljebadet du fick förr. När baconet är stekt, lägger du det på lite hushållspapper för avrinning därefter har du fått ” the most perfect bacon ever! ”

Klicka på länken nedan och se hur det fungerar i praktiken:

http://www.americastestkitchenfeed.com/super-quick-video-tips/2012/05/make-the-most-perfect-bacon-ever-video

07/24/14

Ekologisk korv och glada grisar!

ralf.2 grisarnabutiken i.entren

Gudmundsgården, Hallands bäst sorterade charkuteributik. Egen uppfödning av grisar med foder från egna marker. Ingen antibiotika i djuren. Inga konstiga tillsatser i maten. Den vanligaste innehållsförteckningen är kött, salt och peppar. Sabine och Ralf Tebaay på Gudmundsgården i lilla Asige, vid orten Slöinge mitt i Halland, driver en gård, en butik och en restaurang som alla har blivit succéer. Folk kommer från när och fjärran för att handla deras charkvaror. Även några av våra mest framstående stjärnkockar vet var de skall hitta den rätta korven.

Grisarna går utomhus året runt. De har härliga gräsytor och mustiga gyttjepölar att gotta sig i. Vill de söka skydd för något väder, väljer de själva om de vill gå in i någon av de många stiorna. De glada grisarna har allihop riktig knorr på svansen!

Ralf är av gammal bondesläkt från Rhenlandet i Tyskland och har tagit med sig många av sin mormors smakliga recept och kombinerat dem med Halländska traditioner.

– ” Jag lärde mig en gång i tiden att en charkuteributik måste ha minst 24 sorters pålägg för att klassas som välsorterad. ” säger Ralf.

Den som köper hem några saker från Ralf kan räkna med en smakupplevelse. Ralf är också utbildad bryggare och har vikt många timmar åt att ta fram tre förnämliga ale-sorter. Han välkomnar folk att gå på någon av hans kurser.

Gudmundsgårdens charkuterier innefattar både ox, lamm och griskött. De egna grisarna är en mix av gammal svensk lantras och den röda, spanska gris som Christofer Columbus en gång tog med sig till Amerika. Den spanska grisen har genom århundraden vårdats ömt i USA och fått namnet Duroc. Idag finner vi den igen i Europa, mixad med Ralfs grisar. Grisen är mycket vädertålig och ger ett härligt saftigt kött.