04/21/14

Carlsberg lanserar en magnumflaska lagom till försommaren och 170 års jubiléet

carlsberg

Flaskan är framtagen för att hylla det danska bryggeriets snart 170-åriga historia.
Den dubbla magnumflaskan är på tre liter, en så kallad Jeroboam och lanseras med champagnekork lagom till försommaren.
Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige, kallar det hela för en bra ” gå-bort-present” .
Carlsberg Exports trelitersflaska kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment från och med den 2 juni 2014 i en begränsad upplaga om 160 flaskor.

04/15/14

Sommarens nya grillsmaker

 

saserna

Mycket tyder på att årets grillsäsong kommer att sticka ut ordentligt jämfört med tidigare år. Bara från Erik Lallerstedt kommer en hel serie nya exotiska såser med inspiration från hela världen.

Mango Chili, med en fläkt från Karibien, är god till grillad kyckling. Bearnaise Rosé känns mer brasiliansk och perfekt till kött av alla slag. Chimichurri går hand i hand med TexMex och Sweet Chipotle BBQ är fin till mer traditionell Mexikansk mat.

– ”Det grillas som aldrig förr, vilket är kul. Men jag är av uppfattningen att det ibland går lite för mycket på rutin,” säger Lallerstedt. ” Det är dags att lyfta blicken och upptäcka nya möjligheter, hämta inspiration från resten av världen”.

– ”Jag låter mig gärna påverkas av andras länders kök och det är kul att dela med mig av smakerna.”

Erik Lallerstedt, traditionell kock och älskad av många, ligger bakom alla recept från ” Eriks såser ”. Såserna tillverkas i Sverige och huvudråvaran, rapsolja, kommer uteslutande från svenska gårdar.

04/6/14

Rabarbern, en av vårens första primörer!

rabarber1

Rabarbern är bland det första som kommer upp om våren, i Sverige älskar vi den men det är inte alltid så nere i Europa. I Frankrike använde man förr rabarberns rötter i medicinskt syfte. Först i mitten av 1800-talet insåg man att det var stjälkarna som skulle ätas. De var betydligt smakfullare, men att sträcka sig till att beteckna dem som goda klarar man inte i matlandet Frankrike.

Engelsmännen har alltid gillat rabarber i t.ex. chutney till kryddade rätter såsom indiska maträtter. Ursprungligen kommer rabarbern från Sibirien. Växten är flerårig och smakar allra bäst på våren då stjälkarna är tunna och fina. I södra delarna av Sverige skördar man den spädaste rabarbern från slutet av mars och framåt, frampå hösten kan den bli lite träig om man inte håller efter den ordentligt.

Här kommer receptet på en härlig rabarberkompott

Ingredienser:

500 g tunna rabarberstjälkar
150 g socker
1 vaniljstång

Så här gör du:

Skär stjälkarna i lagom stora bitar, lägg dem i en kastrull, tillsammans med socker och vanilj och låt det koka i ca fem minuter på svag värme, tills stjälkarna är möra, men inte överkokta.

Servera med vispgrädde

Skall du dricka vin till rabarber gäller det att välja en riktigt söt sort annars blir det mycket syra ihop, en ungersk tokaji eller en sauternes passar bäst.

 

 

04/1/14

Båstad Brut, äkta champagne, har sett dagens ljus

logo-bastadbrut

Den första april 2014 lanserades två helt nya champagner– exklusivt utvalda för Bjärehalvön – från Philippe Brugnons anrika vingård i hjärtat av Champagne.

Familjen Brugnons tradition inom vinmakeri påbörjades redan i slutet av 1800-talet när Constant Paul (1859-1935) och Pauline Pointillart (1858-1940) köpte sina första tunnland med vinodlingar. Deras dotter Henriette (1880-1977) gifte sig med Ludovic Brugnon (1873-1942) och de utökade marken och 1930 kunde de tappa upp sin första flaska champagne. År 1939 var årsproduktionen 500 flaskor.

I dag har Philippe och Alain Brugnan tagit över familjens verksamhet och delat upp den mellan sig.

Det tog 84 år från att den första flaskan champagne lämnade familjen Brugnon i Rilly till att Båstad Brut såg dagens ljus.

Magnus Fritzell och Pelle Bergkvist heter killarna bakom Svensk Champagneimport AB i Halmstad – en liten importfirma med fokus på småskalig och bra champagne.