03/30/14

Årets första sparris på Kullahalvön i Skåne!

walking.lowaspargus.lowÅsa och Johan Sjöblom hittar vi i Hässelbo mitt ute på ett fält på Kullahalvön i Nordvästra Skåne. Åsa är utbildad hortonom och Johan är examinerad lantmästare. Drömmen om en egen gård väcktes tidigt då Johans föräldrar driver sparrisodling på Gotland sedan 1985.

Åsas och Johans odling är ekologisk och KRAV-certifierad vilket innebär att inga växtskyddsmedel får användas. Där är också särskilda krav på gödselanvändning.

De sparrisar som kommer upp nu tar de fram i långa plasttunnlar som skyddar mot frost på nätterna och ökar värmen med solens hjälp på dagarna. På dagen kan temperatur-skillnaden vara upp mot tjugo grader om man jämför utanför respektive inuti tunnlarna. Resten av de välsmakande primörerna växer i lite makligare takt runt omkring i samma åker. Hugade privatpersoner och mästerkrögare kan gå in på kullasparris.se och ta direktkontakt med odlarna. Dessa primörer är garanterat svenska Niklas Ekstedt och till på köpet från dina gamla hemtrakter :-)

03/25/14

Nu sätter man potatisen i Skåne!

sattapotatisBönderna på Bjärehalvön är uppe tidigt i morgondimman och sätter den potatis som skall tillfredsställa våra gommar till midsommar. Med hjälp av fiberduk, som bättre tar vara på solvärmen och skyddar mot frost, kommer många små rotknölar fram ännu tidigare. Det är ett tufft arbete som läggs ner varje säsong. I år tog stormen den första omgången med dukar, det vara bara för bönderna att ringa släkt, vänner och bekanta och göra om arbetet. Bondens envishet fixar vår middag.

03/16/14

Pocherad torskrygg från ” Florö”

01.main.dish.lowestPocherad torskrygg från Florö med klassiska tillbehör!

Det behöver inte vara svårare än så här, säger Leif Mannerström, kocklegendaren som ” upptäckte ” torskryggen. Kokt fisk och brynt smör. På bilden syns hackat ägg, räkor, gurktärningar, ramslökskapris, pepparrot, vattenkrasse, brynt smör, dill och kokt potatis.

Fisken: Torsk blir bäst om den får rimma några timmar i havssalt innan den kokas. The Magazine besökte västkustens huvudsäte och Guide Michelinbelönade Leif Mannerström. Leif gav oss ett par fina tips om vad havet kan bjuda på. Han tycker att matlagning inte behöver vara så komplicerad, det viktigaste är att du tar vara på råvarornas unika smaksensationer

03/15/14

Ett kök som passar både i stan och på landet

03.kitchenview.stove.lowestLidhults har många modeller som passar lika bra på landet som i sta´n, det här är monterat hemma hos arkitekten Claes Wallander som också själv har planerat in de olika modulerna. En härlig vägg med bänkar, skåp och lådor. Hällen är inramad och centrerad. Till det här köket hör också en ö med många finesser. Klicka på magasinet, längst upp på sidan, så kommer du in i senaste numret av The Magazine och kan läsa hela reportaget.

03/14/14

Nya Michelin stjärnor för svenska krogar

TT rapporterar om nya Guide Michelin-stjärnor för svenska krogar 2014

8

Svensk mat fortsätter att smaka bra. Tre nya restauranger belönas med stjärnor i Guide Michelins årliga guide. Dessutom görs nu en speciell edition — endast för Norden.Michelins anonyma inspektörer har provätit sig igenom Sverige. Tre vinnare och lika många förlorare finns när guiden för 2014 presenteras.I köken hos Bogha i Göteborg samt Operakällaren och Oaxen, båda i Stockholm, jublas det lite extra.Alla har fått en stjärna. Operakällaren återtar den som försvann 2010.Tre restauranger, Kock och Vin samt Fond i Göteborg liksom Lux i Stockholm blev däremot av med sina. Men med två tvåstjärniga restauranger och totalt 15 stjärnor står sig Sverige bra, säger Michael Ellis, högste ansvarig för guiden.— Svensk mat har alltid varit bra men på senare år har det blivit ett uppvaknande där svenska kockar rest runt och lärt sig ny teknik. Det finns en äventyrlighet och vilja att ta risker. Nu influerar man andra kockar runtom i världen, säger Ellis till TT.Det nordiska köket får därför nu en egen upplaga, Guide Michelin Nordic Countries.TT: Jag funderar på att öppna restaurang, hur ser jag till att den får en stjärna eller fler?— Mitt bästa råd, laga bra mat för dina gäster. Se till att de är lyckliga och nöjda. Då kommer vi hitta dig och din restaurang.Ännu fler stjärnor har Köpenhamn som numera har 17 stjärnor och med det är bäst i norden.Noma och Geranium fick behålla sina två stjärnor och tre restauranger fick för första gången en stjärna. De restaurangerna är Clou, Marchal och Studio.

03/12/14

Svenska vinodlare får beröm

Nu får svenska vinodlare beröm för sina framsteg. Hemligheten är dels större kunskap men också nya sorters druvor som tål vårt klimat och är motståndskraftiga mot sjukdomar. Vi besökte Villa Mathilda på Kullahalvön, den vinodlare som hållit på längst i området. Ägarna, Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin, visar oss tillrätta. Läs mer i magasinetNu får svenska vinodlare beröm för sina framsteg. Hemligheten är dels större kunskap men också nya sorters druvor som tål vårt klimat och är motståndskraftiga mot sjukdomar. Vi besökte Villa Mathilda på Kullahalvön, den vinodlare som hållit på längst i området. Ägarna, Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin, visar oss tillrätta.

03/11/14

Svensk getost när den är som bäst!

2.med.getterna.lowest

Katrina af Wetterstedt och maken Preben beslöt sig för att skapa ett självhushållande jordbruk, för att lyckas med det fick de blicka tillbaka och se hur folk gjorde förr i tiden. Idag har de getter, Linderödsgrisar, höns och en mindre odling. De levererar råvaror till några av våra bästa restauranger.
Läs vidare i magasinet, längst upp på sidan, där får du också tips av Rachel Khoo hur du kan laga till något riktigt gott med getost
03/10/14

Håkan Thörnström, göteborgskocken som får alla smaklökar på gott humör!

hakan.t.portrait.lowest

Michelin-belönade Håkan Thörnström driver, tillsammans med hustrun Anne, Thörnströms Kök samt Privata Rum, båda krogarna ligger i Göteborg. Håkan tänker ständigt mat och med två Nobel-middagar, Kungens 60-årsdag, regeringens middag för Prinsessan Victoria och Prins Daniel, dagen före det stora bröllopet ( all världen kungligheter var där ), förstår man att han är populär. Till på köpet gick han och vann ” Kockarnas kamp ” på TV och ändå är han alltid lika ödmjuk inför uppgiften.
Läs om tre spännande recept Håkan har satt ihop åt oss i magasinet. Det kommer säkert att vattnas i mun på dig.
03/9/14

Katarina och Bella öppnar restaurang

02.katrin.o.bella.2.lowest

Katrin Andersson Ljung och Isabell Seger öppnade, tillsammans med Anders Bergendorf, Fridas Restaurant i Helsingborg. Dörrarna slogs upp i november 2013. Katrin och Bella har erfarenheter från de bästa ställen.
Katrin var tidigare restaurantchef på Gastro, som White Guide givit epitet ” Mästarklass”. Bella har erfarenheter från toppkrogar i Sverige och utomlands, bland annat har hon praktiserat på Noma, i Köpenhamn, av många ansedd som världens bästa restaurant.
Klicka dig in i årets första nummer av The Magazine , här intill så får du läsa mera.