05/30/15

Härliga kök i nya numret av View!

frontpage.view.lidhults

Här kommer nya numret av View där vi har varit ute och fotat ett antal klassiska kök på plats hemma hos folk. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig hur ett kök kan bli, i det egna hemmet, bara genom att besöka utställningar. Inget rum är det andra likt och alla har sina egna önskemål. Vad som finns gemensamt är att vi gillar att umgås och laga riktigt god mat!

VÄLKOMMEN ATT KLICKA PÅ OMSLAGET OCH LÄS MAGASINET!

05/30/15

Ett äpple om dagen….

nytt.apple

 

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, brukar man ju säga. Ännu bättre blir det om du inte skalar äpplet, innan du äter det, för i skalet sitter många av nyttigheterna.

1. Fettreducerande. Äppelskalet innehåller, enligt en studie gjord på University of Iowa, en fettreducerande komponent , ursolic syra, som bränner kalorier samtidigt som den hjälper dig att bygga muskelstyrka. En studie på möss visade att även om testgruppen fick mer mat, än de jämförande mössen, så lade de, som fick ursolic syra, inte på sig lika mycket vikt, som de andra. Ursolic syran såg också till att hålla blodsockernivåerna på en normal nivå.

2. Skyddar lungorna. Äppelskal innehåller även en komponent som heter quercetin vilken sägs kunna skydda dina lungor. En undersökning, gjord på Maryland Medical Center, visar att quercetin agerar på samma sätt som antihistamin, är antiinflammatoriskt och gör att du kan andas lättare.

3. Laddat med vitaminer. I äpplets skal hittar du vitamin A, C och K som tillsammans med mineraler, som kalcium, kalium och fosfor, skyddar nerver, hjärna, hud, benstomme och hjärta.

Man får inte glömma bort att det ju också är väldigt gott att äta äpplen.

 

 

 

 

03/12/15

Bjärebönderna har börjat sätta potatisen!

potatisbonder.small sattpotatis

När den första potatisen kommer skall du äta den med andakt. Bjärebönderna, runt Båstad, har just börjat sätta det som skall bli utsökta färskisar till midsommar. Idag går ju det mesta på löpande band, hanteras av datorer, mejlas och sms:as dit det skall på bråkdelen av en sekund…….men just när det gäller den goda maten sköts den fortfarande av människohänder. Åkern är nyplöjd. Sättpotatisen är framtagen och står vid kanten av åkern i trälårar. Flitiga bönder sätter sig sedan i ett hemmabyggt skjul bakom traktorn och droppar ner potatisen för hand i jorden. Varje liten knöl behandlas med kärlek för att den skall smaka så gott som det någonsin går när det är dags. Tack kära ” pärebönder ” jag skall tänka på er vid varje tugga när det är dags!

02/28/15

Dyraste whiskyn på auktion!

whisky

I Honkong såldes, i januari 2014, för ca 5 miljoner kronor, en sexliters ” The Macallan M Imperiale ”,  tappad på en decanter tillverkad av det berömda glasföretaget Lalique. Enligt Guinness World Records är detta för närvarande det definitiva världsrekordet. Förra världsrekordet innehölls också av The Macallan då i en Lalique Cire Perdue.

Lalique har skapat fyra decantrar för The Macallan, där det för varje har krävts 17 hantverkares arbete och som har tagit över 50 timmar att slutföra. M Imperiale är den största decanter som Lalique någonsin tillverkat och den största som Macallan någonsin tappat upp whisky i.

All vinst vid försäljningen har gått till lokala välgörenhetsorganisationer i Hongkong.

01/18/15

Läckra semlor!

ny.semla.small

Jag tycker att en semla skall vara rätt liten med mycket grädde och mandelmassa. Utöver florsocker får det gärna vara små mandelflarn ovanpå locket. När semlan är mindre till storleken kan man trycka i sig flera om man känner för det. Vitsen med bullens litenhet är att grädden och mandelmassan får en chans att konkurrera om volymen. Det skall vara en saftig upplevelse, från första till sista tuggan, att äta en semla.

Idag börjar konditorierna sälja semlor direkt efter jul, förr var det inte tillåtet att servera läckerheterna före den riktiga fettisdagen. Meningen var ju att man en gång i tiden skulle ladda ordentligt med kolhydrater före fastan.

Ordet semla kommer från latinets simila som betyder fint mjöl. Vetemjöl räknades en gång i tiden som en lyxvara och att baka ett vetebröd var detsamma som att slå på stort. I Gustav Vasas bibel, från 1541,  skrivs det om tackoffer bestående av ” bakade semlokakor ”. Det utseende som, den klassiska, semlan har idag, med mandelmassa och vispgrädde, kom till först i slutet av 1800-talet.

Läste i tidningen att det berömda Tösse-bageriet, i Stockholm, har börjat servera ” wrappade semlor ” vilket har blivit en succé. Min semla köpte jag på kondiset ” På Kanelen ” i Båstad.

01/12/15

Den nyttiga avokadon!

avokados.smaller

Avokadon är unik på många sätt. De flesta frukter innehåller i första hand kolhydrater medan avokadon har en hög halt av fett som otaliga studier har visat är bra för din hälsa.

Här följer några hälsofördelar med att äta avokado:

Avokadon är mycket näringsrik och passar till många olika rätter eftersom den är så smaklig. Prova att göra en guacamole.

Den kan variera i färg och form, allt från rund till päronformad.

En avokado, på ca 100 g, är som en vitaminburk:

Vitamin K: 26% av det rekommenderade dagsintaget.

Folinsyra: 20% av RDA

Vitamin C: 17% av RDA

Kalium: 14%

Vitamin B5: 14% av RDA

Vitamin B6: 13% av RDA

Vitamin E: 10% av RDA

Därtill innehåller den små mängder av magnesium, mangan, koppar, järn, zink, fosfor, Vitamin A, B1, B2 och B3

100 g avokado är detsamma som 160 kalorier, 2 gram protein, 15 gram hälsosamt fett, 9 gram kolhydrater av vilka 7 är välgörande fibrer.

Avokados innehåller inte kolesterol eller natrium.

En avokado innehåller mer kalium än en banan.

Forskning har visat att ett högre intag av kalium sänker blodtrycket vilket i sin tur motverkar risken för hjärtattacker, strokes och njurproblem.

77% av kalorierna i en avokado består av nyttiga fetter där den största delen är fleromättade fettsyror. Undersökningar har visat att dessa fettsyror motverkar inflammationer och rensar blodkärlen.

Avokados har ett högt innehåll av antioxidanter såsom Lutein och Zeaxanthin vilka är bra för dina ögon då de minskar risken för macular degeneration och grå starr.

01/6/15

Snällt kaffe!

kaffebonor

Många är vi som tycker att en kopp kaffe sparkar igång både kropp och hjärna på ett uppfriskande sätt om morgonen….dock kan kaffet vara lite tufft för känsliga magar. En färsk, amerikansk undersökning visar att var sjunde person känner sig irriterad i magen efter att ha druckit kaffe. Koffeinet startar en syraproduktion.

Vad är då lösningen? Samma forskargrupp upptäckte att det i kaffe finns ett ämne N-methylpyridinium ( NMP ) som har den motsatta effekten på din mage, dvs dämpar den besvärande syraproduktionen. Mörkrostat kaffe innehåller nästan dubbelt så mycket NMP som andra rostningar. Sensmoral: Vill du dricka ett kaffe, som är snällare mot magen, skall du köpa mörkrostat!

12/26/14

Att sova på maten!

Med det gamla talesättet ” att sova på maten ” menas säkert att det är välgörande att koppla av en stund efter att du har ätit. Forskning har visat att det även finns mat som ger dig bättre sömn om natten. Här kommer listan:

kiwi.2

 

Kiwifrukt:

Kiwin innehåller mängder med antioxidanter som stimulerar serotoninnivån i dig. Studier har visat att om du äter två kiwis, en timme innan du går och lägger dig, under fyra veckors tid, kommer du att somna 35% snabbare än tidigare. Risken att vakna på natten minskar med 28 %. Sammantaget talar vi om en bättre sömnkvalitet.

korsbar.2

Körsbärsjuice:

Dricker du 25 cl, färsk, körsbärsjuice, två gånger om dagen, ger det dig i genomsnitt 84 extra minuter att sova per natt, enligt en undersökning från Louisiana State University. Juicen är en naturlig källa för melatonin, ett hormon som reglerar sova-vaken cykeln, samt tryptophan, en aminosyra som hjälper kroppen att tillverka serotonin, som i sin tur hjälper dig att falla i sömn.

kikartorna.2

Kikärtor:

2,5 hg kikärtor innehåller i stort sett den rekommenderade dagsdosen B6-vitamin som din kropp behöver för att producera ” sova-gott- favoriterna ” melatonin och serotonin. Dessa ämnen finner du också i tonfisk, lax, kyckling och kalkon.

jasminris.2

Jasmin Ris

Äter du Thai- eller Kinamat, kan du gärna ladda upp lite extra jasmin ris. Om riset ätes fyra timmar före sänggående somnar du fortare enligt en amerikansk undersökning från 2007 redovisad i The American Journal of Clinical Nutrion.

 

spenatknippe.2

Bladgrönsaker:

Det första man funderar på, när det är sängdags, är kanske inte grönsallad men nu får vi tänka om. Spenat innehåller en försvarlig mängd magnesium som gör att dina muskler lättare slappnar av. Är du lugn och fin sover du som en liten gris.

12/20/14

Honung är förädlad nektar, blommornas eget guld!

honungsbi

Använd gärna mer honung i din matlagning. Arbetsbin, från ett och samma bisamhälle, besöker ca 225.000 blommor om dagen för att samla ihop nektar som blir till honung. Under de sex intensivaste veckorna, av sommaren, producerar ett flitigt bi ca en kvarts tesked honung. För att få ihop tillräckligt till din burk krävs en ordentlig arbetsinsats! Din burk är värd guld!

Utöver att honungen smakar ljuvligt tar den kål på många bakterier likväl som svamp. Honung är också laddad med mineraler, enzymer och antioxidanter. den går att använda mot hosta, brännskador och till att bygga upp ditt immunförsvar, vissa säger att den till och med fungerar som ansiktsmask.

Det är dock viktigt att du väljer honung från en pålitlig leverantör, i grossistleden kan den bli uppblandad med laktos, rissirap, till och med antibiotika.

Honung är som vin, den har så många smaker och karaktärer beroende på var bina har hämtat sin nektar. Det finns åtminstone 300 distinkta varianter på honung. Ljunghonungen är mörk och kraftfull i smaken kanske till och med för smakrik, den brukar därför oftast spädas ut men en mildare variant. Tänk dig själv att bina har så många aromer och dofter att välja på, syren, äppelblom, rosor, raps, smultron, tusentals olika växter. Luttrade biodlare har även transportabla kupor, som de placerar ut på lämpliga ställen i naturen, för att bredda sitt urval.

Visste du att varje bisamhälle har ett antal spanare som alltid är ute på lite längre håll och letar bra blommor. När de kommer tillbaks till kupan utför de en dans för de övriga arbetsbina för att beskriva vägen till skatten.