Äppelchutney ger en extra touch!

appelchutney.small

En chutney förhöjer smaken på många rätter. Chutneyn kommer ursprungligen från Indien där den vanligtvis görs på mango. Svenska äpplen fungerar dock alldeles utmärkt. Här kommer ett förslag som passar bra till kyckling och kött.

6 – 7 burkar om 330 g/st

Ingredienser:

1 kg röda, smakrika äpplen

Ca 125 g torkade aprikoser ( gärna ekologiska )

4 st medelstora rödlökar

8 -10 st soltorkade tomater

2 dl äppelcidervinäger

1 kg strösocker

4 tsk salt

1 tsk mald svartpeppar

1/2 -1 tsk cayennpeppar beroende på hur stark du vill ha chutneyn

1 tsk mald ingefära

4 vitlöksklyftor

Så här gör du:

* Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll därefter bort vattnet.

  • Skär äpplena i klyftor. Ta bort skaft och blomfnas. Kärnhus och kärnor kan vara kvar.
  • Hacka rödlöken grovt, pressa vitlöken samt dela på aprikoserna.
  • Lägg allt i en tjockbottnad gryta, tillsätt kryddor, socker och vinäger.
  • Koka sakta i ca en1 timme. Efter 45 minuter kan du mixa chutneyn med stavmixer så den blir slät.
  • Häll upp i perfekt rena burkar. Sätt på locken. ( Diska i förväg burkarna noga och sätt därefter in dem i ugnen i ca 10 minuter och 100 grader innan du häller i chutneyn. )
  • Vänd de fyllda burkarna upp och ner och låt svalna.
  • Chutneyn är god att äta direkt men vill helst ha några veckor för att mogna i smaken.