11/25/14

Äppelchutney ger en extra touch!

appelchutney.small

En chutney förhöjer smaken på många rätter. Chutneyn kommer ursprungligen från Indien där den vanligtvis görs på mango. Svenska äpplen fungerar dock alldeles utmärkt. Här kommer ett förslag som passar bra till kyckling och kött.

6 – 7 burkar om 330 g/st

Ingredienser:

1 kg röda, smakrika äpplen

Ca 125 g torkade aprikoser ( gärna ekologiska )

4 st medelstora rödlökar

8 -10 st soltorkade tomater

2 dl äppelcidervinäger

1 kg strösocker

4 tsk salt

1 tsk mald svartpeppar

1/2 -1 tsk cayennpeppar beroende på hur stark du vill ha chutneyn

1 tsk mald ingefära

4 vitlöksklyftor

Så här gör du:

* Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll därefter bort vattnet.

  • Skär äpplena i klyftor. Ta bort skaft och blomfnas. Kärnhus och kärnor kan vara kvar.
  • Hacka rödlöken grovt, pressa vitlöken samt dela på aprikoserna.
  • Lägg allt i en tjockbottnad gryta, tillsätt kryddor, socker och vinäger.
  • Koka sakta i ca en1 timme. Efter 45 minuter kan du mixa chutneyn med stavmixer så den blir slät.
  • Häll upp i perfekt rena burkar. Sätt på locken. ( Diska i förväg burkarna noga och sätt därefter in dem i ugnen i ca 10 minuter och 100 grader innan du häller i chutneyn. )
  • Vänd de fyllda burkarna upp och ner och låt svalna.
  • Chutneyn är god att äta direkt men vill helst ha några veckor för att mogna i smaken.
11/23/14

Vitlök i förkylningstider!

vitlok

Vitlök innehåller ämnet allicin som stimulerar vårt immunförsvar, det ökar aktiviteten av de vita blodkropparna så de kan ta hand om och bryta ner förkylnings- och influensavirus. Vitlök dödar med nästan 100 % effektivitet det mänskliga rhinoviruset som orsakar vanlig influensa.

Allicin frigörs då du skär, hackar, krossar eller tuggar färska vitlöksklyftor. Ett knep är att göra vitlökshonung. Bryt isär tre vitlökar i klyftor och lägg dem i en mindre syltburk. När klyftorna når upp till kanten kan du hälla över honung som fyller allt luftmellanrum. Förslut burken väl och låt den stå i några dagar. När du känner att en förkylning börjar kittla i halsen är det bara att ta en matsked vitlökshonung som långsamt får lena svalget. Ju längre honungen och vitlöken får umgås i burken desto effektivare blir elixiren. Naturens eget medicinförråd.

11/14/14

Grönkål, en vinnare på matbordet!

gronkalsrecept

I södra delen av Sverige är grönkålen ett måste på julbordet. Denna mustiga grönsak är otroligt nyttig och populär i recept, under hela året, nere i Europa. Här kommer ett förslag på ciabattas med grönkål, svamp och cheddarost, som du kan tillaga i ugnen.

6 portioner           Förberedelser: 20 minuter           Tillagningstid: 1 timme och 10 minuter

Ingredienser:

* 1 msk virgin olivolja
* 1 bunt ( ca 200 g ) grönkål, där du tagit bort stjälkarna och skurit bladen i tunna strimlor.
* Salt och nymald svartpeppar
* 140 g cremini svamp ( eller vad du föredrar ), finhackad
* 1 liten gul lök, tunt skuren
* Ett stort ciabattabröd skuret i lagom tunnar skivor
* 3 stora ägg
* ca 375 ml mjölk
* Drygt 100 g riven cheddarost

Så här gör du:

Smörj en fyrkantig ugns-eldfast form med lite olivolja och sätt den sedan åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna till mediumvärme. Lägg i de tunt skurna grönkålsbladen och stek dem i ca 2-3 minuter.
Lägg i löken och svampen. Smaka av med salt och peppar. Öka värmen och rör om hela tiden, tills vattnet har dunstat ur svampen och löken är genomskinlig ( ca 3 till 5 minuter ).Ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Vispa ihop äggen och mjölken i en lagom stor skål.
Täck botten av den ugns-eldfasta formen med en tredjedel av det tunt skurna brödet. Bred ut hälften av grönkål-svamp-lök-mixen och komplettera med en tredjedel av osten. Placera resten av brödskivorna ovanpå.
Häll mjölk-ägg-mixen över brödet. Pressa ner med en stekspade så mjölken sugs upp av de olika lagren. Strö över med den återstående cheddarosten.
Låt anrättningen stå och vila i ca 15 minuter för att riktigt suga upp mjölken medan du värmer ugnen till 180 grader celsius. Täck över med en aluminiumfolie. Ugnsbaka i ca 30 minuter. Ta sedan bort folien och baka vidare i ytterligare 25-30 minuter till osten är gyllene och bubblande. Låt rätten återigen vila i några minuter före servering.

11/10/14

Sötpotatis, supernyttig mat!

swete.potatoeSötpotatis är billig och supernyttig mat som innehåller lite socker och massor med fibrer, den ger mycket energi och rekommenderas ofta i dietsammanhang.

Sötpotatisen är en stor källa av C-vitamin ( för immunsystemet ), E-vitamin ( skyddar bland annat din hud från för tidigt åldrande ), vitamin B6 ( bra för hud och hår ), vitamin A ( bra för syn och motverkar infektioner  ). Den innehåller också vitamin D ( solskens-vitaminet som får dig att må bra även på vintern ).

I sötpotatis finns även många mineraler som är viktiga för oss såsom kalium, kalcium, magnesium och järn. Innehållet i denna härliga potatis har positiva effekterna på din hjärnverksamhet och lär hjälpa till i skyddet mot hjärtsjukdomar, stroke, stress, ger motståndskraft mot infektioner, astma, artrit ( ledinflammation ) och mycket mer.

Till på köpet är sötpotatisen god att äta. Prova den någon gång.

11/7/14

En värmande skål soppa!

soupNordlig vind drar in över landet. Ihållande regn. Även om det är fem plusgrader i luften kryper kylan innanför kragen. Inte ens hundarna tycker det är kul ute. Vad längtar du efter då…….jo att få komma inomhus och koka en riktigt värmande soppa, en soppa som får dig att leva upp igen och tycka att höst och vinter kanske är så pjåkiga ändå.

Här kommer receptet på en soppa fylld av välgörande ingredienser.

4 portioner. Total koktid 45 minuter.

2 tsk virgin olivolja
1 finhackad sharlottenlök
En mediumstor, gul lök, hackad
3 st selleristjälkar, skivade
4-5 st stora potatisar, tärnade
1,5 liter vatten
125 g baby spenat
3 msk riven parmesan
1 msk grönsaksfond
0,5 tsk Worcestershire Sauce
1 tsk havssalt
Avsmaka med peppar.

Fräs charlottenlöken tillsammans med gul lök och selleri i olja tills röran blir krispig.
Tillsätt potatis, gröna bönor, grönsaksfond, kryddor och vatten. Låt sjuda i 20 minuter.
Lägg i spenaten och låt sjuda i ytterligare 5 minuter
Låt det svalna något och strö sedan över riven parmesan.
Redo att serveras

11/4/14

kronärtskockssoppa med italiensk touch

kronartskockkan

Italienarna brukar säga att det var de som lärde fransmännen att laga mat. Hur det än är med mathistorien måste man säga att de är verkligt duktiga på att svänga ihop smakliga rätter i det gamla romarrikets vagga. Här följer en mustig och krämig soppa på  kronärtskocka.

Ingredienser:

6 Kronärtskockor
200 potatis
150 cl kycklingbuljong
65 g Smör
1 äggula
1 gul lök
1 selleristjälk
Riven Parmesanost
Salt och svartpeppar

Smält smöret i en stor gryta, lägg därefter till hackad selleri och lök. Stek sedan försiktigt tills röran har fått en gyllenbrun färg. Lägg i de ” möraste ” delarna av kronärtskockan tillsammans med potatisen som skurits i skivor och låt koka i ca 5 minuter. Häll i med buljongen. Smaka av med salt och peppar. Låt nu allt koka sakta i ca 40 minuter med lock på. Rör om med jämna mellanrum.
Ta bort grytan från plattan. Lägg i äggulan och det återstående smöret. Strö över rikligt med riven Parmesan före servering.

11/1/14

Grillade persikor med bourbon smörsås!

grillade.persikor

Jag tycker att vi gör ytterligare en läcker och snabbt fixad dessert. Den här rätten är lätt att sätta ihop samtidigt som den ser mycket imponerande och smaklig ut på tallriken.

Ingredienser:

2 st mogna persikor ( valfritt att skala )

2 matskedar smör

1/4 kopp  ( en dryg halvdeciliter ) farinsocker

1/4 kopp Bourbon

1/2 tesked kanel

En nypa salt

Valfritt att toppa med vispad grädde eller vaniljglass

Så här gör du:

Skala persikorna, om du så önskar, skär dem sedan i halvor och ta bort kärnorna. Lägg halvorna åt sidan på en tallrik i väntan på grillen.

Blanda smör, farinsocker, bourbon och kanel i en kastrull satt på medelvärme. Värm och rör om tills sockret helt har löst upp sig och såsen är het och bubblande. Häll såsen i en liten kanna i väntan på servering.

Grilla persikorna på en het, oljad grill i ca 3 till 4 minuter, lägg sedan upp dem i separata skålar och häll över bourbon smörsåsen. Toppa med vaniljglass eller en klick vispgrädde. Dekorera med lite citronmeliss.