10/28/14

En tvåminuters-brownie som efterrätt!

brownie.i.skål

Nu när vi är inne i de mörka höst- och vintermånaderna gäller det att pigga upp oss med den ena smakligare rätten efter den andra. Vad är väl bättre för humöret än en smarrig efterrätt eller kanske en godbit att stoppa i sig i soffan en regnig söndagseftermiddag? Här är receptet på hur du gör en brownie, i en mugg eller skål, på två minuter. Snabbt och gott!

Ingredienser:

1/4 kopp  ( en dryg halv dl ) vetemjöl

1/4 kopp farinsocker

2 matskedar osockrat kakaopulver

En nypa salt

2 matskedar rapsolja

2 matskedar mjölk, kaffe eller vatten

2 matskedar hackad, mörk choklad

Så här gör du:

Rör ihop kakaopulvret, farinsockret och en nypa salt med en gaffel. Tillsätt rapsoljan, mjölk och kaffe. Det går bra med snabbkaffe. Kaffet kan uteslutas även om det ger en extra kick. Snart har du en tjock chokladsmet.

Vill du ha chokladen mer al dente kan du tillsätta chokladchips eller mörk choklad, hacka och rör i dem i smeten. Kör allt i mikron i ca en minut. Kontrollera redan efter 30 sekunder om det är så att du har en särskilt kraftfull mikro. När brownien är klar kommer den att vara pösig och spänstig, men fortfarande lite kladdig inuti, precis som det skall vara. Toppa med en klick vaniljglass eller vispad grädde.

Brownien räcker till två personer.

10/26/14

Bättre minne av kakao!

kakao

Enligt forskare på Columbia University Medical Center i USA får du bättre minne av kakao. Scott A. Small, professor i neurologi, säger: -” Om en deltagare, i början av studien, hade ett minne som en typisk 60-åring, så fick samma person, efter tre månader av kakaoätande, i genomsnitt ett minne som en 30-åring. ” Flavonolerna, i kakaon, ökar blodgenomströmningen i gyrus dentanus vilket är ett område i hjärnan som har stor betydelse för minne och inlärning.

10/22/14

Ät grapefrukt och må bra!

grapefrukt

Det räcker med att man skär itu en grapefrukt och sågar upp dess klyftor, för att saliven skall börja rinna i mungiporna. Utöver att den ädla frukten är en antioxidant-bomb, fylld med vitaminer såsom C, A och E, så är den också känd för att vara en aptitretare. Grapefrukt innehåller även kalcium och magnesium.

Här är fem anledningar till varför du bör äta mer grapefrukt:

1. Viktminskning:

Grapefrukt innehåller 42 kalorier per 100 gram, med andra ord är den en lågkaloriföda laddad med välgörande fibrer. En undersökning visade att om du äter en halv grapefrukt före måltiden är det kopplat till en, på sikt, signifikant viktminskning samtidigt som det förbättrade insulinresistansen. Vissa tycker att bara doften av en uppskuren grapefrukt ökar aptiten och äter du den går du också ner i vikt! Kan det bli bättre?

2. Cancer:

Vitamin C, Betakaroten och Lykopen, som alla finns i grapefrukt, hjälper kroppen att skydda dig mot fria radikaler som kan förorsaka cancer.

3. Hjärtat:

Att äta rosa grapefrukt kan sänka dina kolesterolnivåer vilket motverkar hjärtsjukdomar. Forskare har funnit att om du lägger färsk, rosa grapefrukt till din diet så sänker det triglycerid-nivåerna och höjer antioxidant-aktiviteten i din kropp.

4. Stroke:

Att äta citrusfrukter, som grapefrukt, kan minska strokerisken för kvinnor. En studie från National Institutes of Health visar att kvinnor som äter större kvantiteter av flavonoider, som finns i grapefrukt och apelsin, hade 19 procent mindre risk för att få ischemisk stroke (som beror på otillräcklig blodtillförsel ) än kvinnor som åt färre citrusrelaterade flavonoider.

5. Huden:

Grapefrukten gör att din hud strålar. Antioxidanten, vitamin C, motverkar solskador och främjar collagenformationer som i sin tur motverkar rynkor.

 

10/19/14

Kryddor kan göra dig smartare!

gurkmeja

Gurkmeja, den gyllengula kryddan som ofta förekommer i curry, kan spela en betydande roll i att bygga nya hjärnceller, en process som kallas neurogenesis, enligt en grupp tyska forskare på Institute of Neuroscience and Medicine. Nyckeln anses vara en komponent, funnen i gurkmeja, vid namn aromatisk turmerone, som pågående studier har visat kan reducera inflammation i hjärnan.

De senaste forskningsresultaten visar att aromatiska turmeroner medverkar i en cells tillväxt. Faktum är att komponenten är kapabel att förstärka nervstammens tillväxt med så pass mycket som 80 procent i vissa fall.

Studiens författare erkänner att, även då deras resultat understryker de potentiella hjärnfördelarna med turmeronerna, är det fortfarande en lång väg kvar innan något vetenskapligt argument finns för att föreslå kryddor som en terapi för t.ex. Alzheimer-drabbade eller stroke-patienter.

Gurkmeja innehåller också en annan välgörande ingrediens, curcumin ( det gula i gurkmejan ). Curcumin har använts i tusentals år i Indien, Mellersta Östern och i asiatiska kulturer mot ett antal åkommor med koppling till inflammationer.

De senaste upptäckterna har visat att curcumin, som antioxidant, är verksam mot artrit, ateroskleros, depression samt olika former av demens.

Bortsett från all positiv kritik, är de formella bevisen gällande curcumin och gurkmeja, ännu inte tillräckligt starka att man skall kunna föreslå en rekommenderad dos, men säkerligen kan det inte skada att använda det smakfulla pulvret att krydda din tallrik.

Då mängden curcumin i gurkmeja är relativt liten, prova med ett recept där också svartpeppar och fett ingår, två ingredienser som stimulerar din kropps förmåga att absorbera curcumin.

 

10/15/14

Höstgryta, stuvning på svarta bönor smaksatt med fläsklägg.

stuvning

En riktigt kall och kulen dag kan det vara gott med en härlig gryta som stått och puttrat länge för att ge din gom total njutning. Här kommer ett förslag på en stuvning med svarta bönor och fläsklägg. Receptet är anpassat för fyra personer om du vill göra till fler är det bara att multiplicera receptet.

Ingredienser:

1 tjock skiva fläsklägg delad på mitten

1 stor, gul lök, hackad

1/2 röd paprika, hackad

2 selleristjälkar, hackade

2 två hackade vitlöksklyftor

8 st hackade, färska tomater

2 burkar, organiska, svarta bönor, sköljda, låt rinna av

1 tesked, hackad, spansk, peppar

2 teskedar malda kummin

1 tesked torkad oregano

1 st lagerblad

2 rågade matskedar tomatpasta

4 koppar vatten ( eller om du föredrar buljong…men det blir mycket smakrikt med endast vatten också )

salt och peppar

Hackad koriander och limeklyftor vid servering

Gör så här:

Hetta upp en tjockbottnad gryta till mediumvärme. Häll i en tesked olivolja och lägg i bägge halvorna av fläskläggen. När det börjar ta färg, vänd på det och låt det bryna även på andra sidan. Detta tar endast en minut. Nu är det dags att fylla på med en matsked olivolja. Lägg därefter omedelbart i lök, paprika och selleri. Krydda grönsakerna med salt och peppar samt rör om ordentligt.

Justera värmen om nödvändigt..kanske måste du vrida ner den lite så grönsakerna inte blir brända. Efter några minuter börjar grönsakerna se genomskinliga ut. Lägg nu i vitlök, mald, spansk, peppar, kummin, oregano, lagerblad och tomatpasta. Rör om i ca en minut för att väcka upp alla smaker och häll sedan i en kopp vatten ( eller buljong om du så vill ).

 

10/10/14

Ugnstekt kyckling med äpplen, timjan och schalottenlök.

kyckling

En smakrik, ugnstekt, kyckling sitter bra som helgmiddag. När du väljer äpplen till den här måltiden kan det vara bra att ta sådana som håller formen även efter tillagning. Leta efter Gala, eller Granny Smith, annars kan du ta vilken sort du vill med ungefär samma egenskaper.

Här kommer receptet:

4 portioner. Beredningstid: 15 min. Total tid: 1 tim och 45 min. Utrustning: En stor ugnsplåt med höga kanter.

Ingredienser:

4 äpplen, urkärnade och delade i fyra bitar per äpple

12 schalottenlökar, skalade

1 knippe timjan

2 matskedar, extra virgin, olivolja,

1 rejäl kyckling, urplockad och avtorkad med hushållspapper

Grovt salt och krossad svartpeppar

Tillagning:

1.  Värm i förväg upp ugnen till +200 grader C. Lägg äpplen, 10 schalottenlökar och hälften av timjanknippan på botten av stekplåten. Skvätt över en matsked olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg äpplen och schalottenlök ut med kanterna på plåten.

2.  Stoppa kycklingen med resterande schalottenlök och timjan samt knyt ihop dess ben med steksnöre. Lägg den preparerade kycklingen mitt på plåten och massera in resterande olivolja i dess skinn. Krydda sedan fågeln ordentligt med peppar och salt. Skjutsa in plåten i ugnen och låt den steka där tills stektermometern visar +71 C vilket tar ca 90 minuter.

Smaklig måltid!

10/7/14

Värmande höstsoppa!

hostsoppa

När löven faller, det börjar blåsa kring knutarna och du känner dig lite huttrig är det dags att göra en värmande höstsoppa. Här har du ett förslag med purjolök, tomater, morötter och lite annat smått och gott!

4 portioner värmande höstsoppa! Beredningstid 10 min, Koktid 50 minuter

Ingredienser:
4 små morötter ( skalade )
90 g purjolök, tvättad och hackad
110 g vitkål ( strimlad )
2 mellanstora gula lökar ( skalade och hackade )
3 små tomater ( grovt hackade )
2 klyftor vitlök ( finhackad )
1 liten fänkål ( skuren i tunna skivor )
1 tärning grönsaksbuljong med 300 ml vatten
1 tesked blandade, torkade örter
1 matsked tomatpuré
Smaka av med salt och peppar

Tillagning:
Steg 1.
Lägg alla grönsaker i en stor panna ihop med 2-3 matskedar vatten. Sätt pannan på låg värme. Lägg på lock. Låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt buljong och tomatpuré. Låt koka försiktigt i ca 20 minuter tills grönsakerna nästan är mjuka.
Steg 2.
Smaka av med salt och peppar, lägg sedan till örtkryddorna. Lägg på locket och låt sjuda i ytterligare 15 till 20 minuter tills grönsakerna är mjuka och buljongen har reducerats lite. Kvar har du nu en välsmakande soppa med trevligt tuggmotstånd.
Steg 3.
Servera direkt med bröd, krutonger och salta kex.

10/4/14

Hösten är skaldjurens tid!

rakor.2Det är höst igen och det är dags för läckra skaldjur på bordet. Många föredrar hummer men här kommer ett tips på räkor och smörgårdstårta i form av en bakelse. Lantmännen förser oss svenskar med det mesta av det goda och det här tipset kommer från dem.

En maffig och elegant smörgåstårta som görs i form av bakelser, men som också kan lagas som en hel tårta. Vår variant får mycket smak av örter och citron och en trevlig konsistens tack vare rostade pumpakärnor. Smörgåstårtan kan med fördel monteras dagen innan servering och sedan garneras samma dag den ska ätas.
4 portioner
Botten
16 skivor vitt bröd
Smör

Fyllning
3 ägg
400 g skalade räkor
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 ekologisk citron
1 ½ dl majonnäs
200 g färskost

Pepparrotskräm
1 bit pepparrot, ca 2 cm
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs

Garnering
150 g GoGreen Rostade Pumpakärnor
1 ask ärtskott
8 skivor kallrökt laxfilé
200 g skalade räkor
1 ask smörgåskrasse
50 g stenbits-, lax-, sik- eller löjrom
1 citron
1 knippe dill

Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt koka ca 8 minuter tills de är hårdkokta. Skölj med kallt vatten, låt kallna och hacka sedan grovt.
Krama ur och grovhacka räkorna. Finskär dill och gräslök. Skölj citronen noga och finriv sedan skalet.
Blanda ihop räkor, ägg, dill, gräslök, citronskal, majonnäs och färskost till fyllningen i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Skala och finriv pepparroten, ca 3-4 msk. Vispa crème fraiche fast med en elvisp (Detta tar några minuter, först blir den rinnig, sedan fast). Blanda ner pepparrot och majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Skölj och klyfta den citron som är till garnering.
Kantskär bröden och bred på smör. Fördela en tredjedel av fyllningen på fyra av skivorna. Upprepa proceduren två gånger och avsluta med en brödskiva.
Bred pepparrotskräm runtom och på toppen av de fyra staplarna med hjälp av en kniv eller spatel.
Garnera med pumpakärnor på kanterna och resten av garneringen på toppen.